Emanatiile unei zile ploioase

cer_cu_multi_noriViata acestei societati moderne este in general mult zgomot de fond presarata cu cateva momente de tristete si bucurie. Numarul ultimelor doua cat si intensitatea lor te pot face un om fericit sau nefericit. Aceasta ecuatie o putem aplica si pe relatia dintre indivizi. Astfel oamenii intre ei pot avea  relatii fericite sau triste. Cred ca ar fi destul de simplu de masurat aceste momente pentru ca ele sunt relativ rare si se observa foarte bine in atat de mult zgomot de fond. Sunt ca niste pete de culoare pe o plansa alba.

 

Uneori ne ascundem in zgomotul de fond pentru a fugi de tristete in speranta ca nu o sa avem o viata trista. Cand de fapt am putea sa alergam dupa momentele de reala bucurie/fericire. Nu avem cum sa fugim de aceste doua emotii.

Zgomotul de fond a fost dezvoltat de aceasta societate moderna. Se tot vorbeste despre supa electromagnetica (toate undele radio, wireless, de telefonie etc) in care traim acum, foarte reala. Dar nimeni nu vorbeste despre spalarea pe creier, nimeni nu vorbeste despre zgomotul de fond in care suntem impinsi sa traim fara sa ne intrebam nimic. Cu cat este mai mult zgomot de fond sunt mai putine emotii de orice fel. Ce este un om fara emotii?

Din pacate tot mai multi oameni sufera din cauza acestui zgomot de fond. Din acest motiv cred ca emotiile sau diminuat in intensitate, calitate si cantitate. Intr-o zi innourata ca asta parca iese in evidenta acest zgomot.

Deasemeni, aceste emotii (tristetea sau bucuria)  sunt activate foarte diferit la fiecare fiinta. In atat de mult zgomot de fond si-au facut aparitia multe emotii induse, false. Chiar sunt multe dintre acestea. De exemplu unii culeg emotii din jocuri de noroc, altii se hranesc emotional din informatia media care a invadat vietile noastre prin toate canlalele posibile, mai exista o categorie speciala a celor care muncesc neincetat, iar lista este foarte lunga. Cred ca putem identifica, chiar niste grupe de hrana emotionala falsa:

Insuflata – apare la cei manipulati prin media sau societate, de catre parinti, cei influentati sa faca anumite activitati pentru ca le fac si altii si pentru ca asa este bine (dar ei nu sunt capabili sa decida daca intradevar le aduce tristete sau bucurie sau daca este bine pentru ei)

Auto indusa – pentru cei care s-au refugiat in ei si in munca lor si merg mai departe ca niste robotei.

Avaria – falsa emotie pozitiva generata de numarul avantajelor materiale.

Cel mai amuzant in toata aceasta spalare pe creier este studiul despre fericire “World happiness Report” care are ca cel mai important aspect de calcul in ecuatia fericirii (topul celor mai fericiti oameni) Produsul Intern Brut pe cap de locuitor . 🙂  Din pacate oamenii chiar cred ca acest aspect este un factor important pentru tristetea sau fericirea lor. Nu pot observa ca sunt spalati pe creier ca sa devina ei insisi zgomot de fond, usor de manipulat, de condus.

Nu penalizati bucuriile altor oameni, chiar daca ele nu sunt uneori pe placul vostru. Nu uitati ca suntem diferiti.  Asta este tot ce poate culege un om dintr-o viata, emotii. Ne amintim din viata noastra doar momentele cele mai emotionante, pur si simplu asta alege subconstientul nostru sa pastreze in arhiva lui. Penalizarea unor emotii omoara orice fiinta putin cate putin deoarce aceasta va evita acele emotii in timp. Asta facem chiar din baza educatiei si cu copii nostri pentru ca incercam sa ii oprim din a se exprima cum vor ca sa nu deranjeze in jurul lor. Sau le insuflam anumite principii pentru ca asa suntem noi siguri ca este bine in acel moment (desi in timp multi oameni isi schimba parerile), iar asa se dezvolta spalarea pe creier. Ce este un om fara emotii?

Nu alegeti emotii false. Nu are cum sa te faca fericit sau nefericit faptul ca dai cu mopul in fiecare zi si este curat sau ca de duci constiincios la munca si iti faci ordonat si constiincios munca asa cum ti-a fost indicat sau iti cumperi ultimele prostii care au aparut la televizor si pentru care mai te si indatorezi.  Curatenia este un lucru minunat dar nu iti vei aminti nicodata de o zi anume in care ai dat cu mopul, dar ai putea sa iti amintesti de o zi in care ai intors toata casa pe dos si ai zambit sau te-ai bucurat singur sau cu cei dragi. Nu iti vei aminti decat generic de locurile prin care ai muncit dar ti-ai putea aminti cu siguranta o zi anume in care ai avut curajul sa te urci pe birou si sa ii anunti pe toti ideea ta geniala. Chiar daca te vei bucura acum de ultimul model de televizor pentru care ai si facut datorii ce te vor intrista ulterior, trebuie sa intelegi ca acea bucurie nu vine din interiorul tau, nu este o nevoie primara, nu s-a nascut acolo, ea a fost plasata acolo de altii, nu aveai cum sa te trezesti cu ea.

Nu lasati balanta tristete / bucurie sa se dezchibreze. De cele mai multe ori va predomina una dintre emotii. Dar nu poate exista doar una singura. In multe culturi este dezbatut acest subiect: Yin and Yang, Alpha si Omega etc. Orice dezechilibru poate avea consecinte grave asupra fiintei umane.

Avem nevoie si de zgomot de fond pentru ca altfel nu avem cum sa mai marcam momentele de tristete sau bucurie. Dar trebuie sa ramanem alerti si constienti de cat zgomot de fond putem accepta in viata noastra, care este real si care este spalare pe creier.

Emotia este seva, esenta fiintei umane si trebuie dezvoltata!

Cautati adevaratele emotii care va animeaza pe voi!

P.S. Am fost animat sa scriu acest articol de vremea innourata, ploioasa din ultimele zile. Dar stiu ca dupa atata ploaie natura o sa se trezeasca la viata foarte curand deschizand cu adevarat primavara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.