Cum te da Google de gol, mare atentie!

Marketingul a atins niste limite greu de exprimat intr-un articol de cateva randuri. O sa ma refer in mod special la cateva elemente din marketingul online in care competentele si experienta imi sunt de ajutor.

Daca in urma cu zece ani inseram in codul unei pagini web niste „cuvinte cheie” sa ii spunem lui Google despre ce este acea pagina astazi sunt doar istorie. In 2017 Google stie deja sa faca asocieri foarte complexe de exemplu:

Pui titlul unui articol „Vita Sichuan” pentru a prezenta o reteta atunci obligatoriu trebuie sa treci tot felul de ingrediente si alte cuvinte specifice prepararii unui produs culinar. Nu mai tine sa arunci tot felul de cuvinte orbeste iar pagina aia sa aiba macar sanse sa apara in rezultatele Google. Deasemeni cand un utilizator cauta „Vita Sichuan” atunci Google in functie de ce cauti de regula (retete sau restaurante) o sa iti afiseze rezultate potrivite. Din punct de vedere ineligenta a atins niste limite fantastice.

In alta ordine de idei peste 60 de milioane de website-uri (este o estimare neoficiala din acest moment) utilizeaza Google Analytics. Deasemeni peste 1.2 miliarde de utilizatori folosesc Gmail. Dar sunt mult mai multe care folosesc softuri de la Google (gen Android, Youtube etc).
Avem doua ingrediente de la Google: Multa inteligenta si foarte multe date despre utilizatori si obiceiurile lor.

Ce face Google cu aceste ingrediente?

Creeaza profile personale pentru fiecare utilizator de internet si livreaza reclame potrivite fiecaruia. Nimic foarte nou.

Iar acum intervine partea haioasa: Astazi aveam in birou o boxa la care ne puteam conecta pe Bluetooth. Iar fiecare coleg a inceput sa puna muzica din telefonul lui, de pe Youtube, dupa gust.
Se conecteaza primul, alege melodia si ce credeti ca se intampla? O reclama la anumite masini incepe sa se auda in difuzoare. Am inteles ca acel coleg doreste sa isi cumpere masina sau pur si simplu ii plac.
Se conecteaza al doilea coleg, alege melodia dorita de el si da play. Evident incepe o alta reclama inainte de melodie din domeniul imobiliar (omul isi cauta casa, ne-am prins). Evident ca 3 secunde am ascultat reclama.
La al treilea coleg deja stiam ca este interesat de cryptomonede, a patra colega era interesata de arte si tot asa.
Am avut parte de minim 3 secunde din obisnuintele de cautare web ale colegilor, auditiv prin acea boxa din mijlocul biroului. Evident cu putina intuitie ca sa te si prinzi pentru ce este reclama care ruleaza.
Cand am realizat ce informatii impartim ne-am amuzat copios pentru ca nimeni nu a avut reclame de la saloane erotice sau alte chestii picante.
Dar, din aceste motive, uneori trebuie sa fim precauti pentru ca putem sa facem publice, fara sa ne dam seama, diverse lucruri intime pe care le catuam pe net (poate un cadou surpriza, sau unii poate stau pe matrimoniale, in fine, fiecare cu ale lui).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *